Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

 

Voorlopige resultaten archeologisch onderzoek in woningen Paarden-straatje 5 – 7 – 9 (voorlopig resultaat januari – maart 2009)

Ook in het voorjaar van 2009 werd er elke zaterdag gewerkt in de woningen 5 – 7 en 9 in het Mechelse Paardenstraatje. Het archeologisch onderzoek spitste zich toe op woning nr. 7 en de voormalige tuin achter woning nr. 5.
In de tuin werden 2 kwadranten uitgegraven. Hierbij werd de moederbo-dem bereikt op een diepte van ruim 1 meter. De ontstane ophoging be-stond voornamelijk uit zwarte tuingrond met her en der afvalkuilen uit de 18de tot 20ste eeuw. Helemaal onderaan werden sporen aangetroffen van een poel of gracht uit mogelijk 15de eeuw. Muurconstructies (buiten een 18de-eeuwse waterput) werden niet aangetroffen.
De tuin zal nu verder onderzocht in oostelijke richting (achterzijde van woningen 7 en 9). Gehoopt wordt hierbij de funderingen te vinden van een stenen (15de-eeuws) gebouw. Bij het archeologisch onderzoek in wo-ning nummer 7 werd immers een enorme beerput aangesneden (zie verder).

Bij het uitbreken van de ‘oudste’ vloer (eind 18de eeuw) van woning nr. 7 werden enkele kleine proefsleuven uitgezet. De idee was om een inzicht in de verdere bodemopbouw. Hierbij werd aan de straatzijde een dik pakket leem/stro aangetroffen, mogelijk afkomstig van een voorgevel in vakwerk. Schervenmateriaal uit deze laag is te dateren in het midden van de 17de eeuw.
Haaks op de achtergevel werd een muur aangetroffen, gemaakt in grote bakstenen (270 * 130 * 60 mm) in Vlaams verband. Bij verder onderzoek bleek deze afkomstig te zijn van een beerput van ruim 3 op 4 meter. Helaas was enkel de onderste 5 cm interessant voor verder onderzoek. Waarschijnlijk is de put leeggehaald voordat hij met puin werd gevuld (beer werd vroeger gebruikt als bemesting van de akkers). Voorlopig kan de put gedateerd worden 13de of de 14de eeuw.
Op het einde van de 19de eeuw, en vooral in het begin van de 20ste eeuw is aan de oostelijke kant van de woning een ondiep keldertje uitgegraven, die deels de beerput doorsnijdt. Dit keldertje met een maximumhoogte van 1 tot 1,5 m had een tongewelfje, een bakstenen vloertje en een spiltrapje in bak- en natuursteen. De kolengruis op de vloer wijst in de richting van een gebruik als kolenkelder.

De resultaten van het archeologisch onderzoek in woning nr. 7 zijn nu reeds opzienbarend. Niet alleen is het vinden van de beerput bijzonder (normaal ligt een beerput achter een woning en niet aan de straatzijde), maar ook de laag met leem/stro geeft een indicatie van de mogelijke opstand van de woning (namelijk in vakwerk). In elk geval is het duidelijk dat er nog verder onderzoek dient te gebeuren, en vooral dat het nu uitkijken is naar de resultaten van de tuinzijde achter woning nr. 7. Gehoopt wordt hier muurresten aan te treffen van een woning die hoort bij de gevonden beerput.